Atatürk’ün önerisi! Her gün bir bardak hardaliye içmenin neler yaptığını görün.
Sağlıklı yaşamın yolu beslenmeden geçiyor. Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler vücudumuzun sağlığını etkiler.
Sağlık kaynağı olan içecekler birçok kişi tarafından sevilmektedir. Sebze suları, smoothieler, meyve suları, detoks suları, pekmez, limon suyu gibi sayısız içeceği içerek rahatsızlıklardan faydalanmak mümkün.
Bugün size az bilinen bir içeceğin sırrını anlatacağız: Hardaliye…
Adından da anlaşılacağı üzere hardal içermektedir. Ancak üzüm suyunun hardal tohumlarıyla birleştirilmesiyle yapılır.
Atatürk bile o kadar çok sevdi ki “milli içki olsun” dedi.
Hardaliye, üzüm kabuklarının ve çekirdeklerinin ezilmesi, ardından siyah hardal tohumları ve vişne yapraklarının eklenmesiyle hazırlanan, kendine has hoş kokusu ve tadı olan, klasik, buruk, alkolsüz bir içecektir. İlave su ve şeker içermez. Üzümün saf suyundan elde edilir.
Sadece 1 bardak hardal bir yetişkinin günlük enerji ihtiyacının %4’ünü karşılar.
Hardaliye içmenin faydaları
Hardaliye koyu renkli üzümlerden yapılır. Meyvenin rengi ne kadar koyu olursa o kadar fazla fenol içerir. Fenollerin bolluğu da antioksidan etkisinin yüksek olduğunu gösterir.
Hardaliye, hammaddesi olan üzümde bulunan polifenoller sayesinde kolesterol ve tansiyonu düşürücü özelliğe sahiptir.
İçerdiği asit bakterileri sayesinde antimikrobiyal özellik kazanan hardaliye, vücudu mikrobiyal hastalıklardan ve buna bağlı enfeksiyonlardan korur.